Автор: Марк Тийсен, washingtonpost.com Следвайте Гласове в ТелеграмСега е моментът да бъде спрян

...
Автор: Марк Тийсен, washingtonpost.com Следвайте Гласове в ТелеграмСега е моментът да бъде спрян
Коментари Харесай

Анджей Дуда пред Вашингтон пост: Сега руският империализъм може да бъде спрян евтино, защото не загиват американски войници

Автор: Марк Тийсен, washingtonpost.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Сега е моментът да бъде спрян съветският империализъм, тъй като цената, която Съединени американски щати плащат е ниска. Ако съветският въпрос бъде оставен за бъдещето, тогава може да се стигне до проливане на американска кръв и цената за победа над Русия да скочи неведнъж. Това споделя полският президент Анджей Дуда в просторно изявление за " Вашингтон пост ". 

Следва цялото интеврю на журналиста Марк Тийсен с Анджей Дуда: 

" Това е доста просто ", сподели ми предходната седмица полският президент Анджей Дуда. " В момента съветският империализъм може да бъде спрян на ниска цена, тъй като американски войници не умират. " Но в случай че не спрем съветската експанзия в този момент, " ще би трябвало да се заплати доста висока цена ".

По време на едночасовия ни диалог в президентския замък Дуда означи, че поляците са претърпели 600 години съветски старания да подчинят тях и техните съседи. През XVIII в. Русия оказва помощ за разделянето на Полша, като я заличава от картата за 123 години. През 1920 година болшевиките атакуват " с вярата да разпространят комунизма в цяла Европа ", само че са спрени от полските сили в борбата при Варшава. През 1939 година Съветският съюз още веднъж атакува дружно с нацистка Германия и " Сталин завзема половината от Полша като я слага под руска окупация ", до момента в който Хитлер не се обръща против руските си съдружници. След това през 1945 година Червената войска още веднъж завладява Полша и " изтласква немските окупатори, с цел да ги размени със себе си ", което води до " още 44 години зад Желязната завеса ".

Сега, споделя Дуда, сме очевидци на " възобновление на съветския империализъм " - като се стартира от нахлуването на Москва в Грузия през 2008 година, нападението против Украйна през 2014 година, пълномащабното ѝ навлизане през предходната година - и " многократните ѝ закани, ориентирани към балтийските страни, Полша и цяла Централна Европа ".

Владимир Путин и неговите доближени " мечтаят за властта на царете и възобновяване на царските територии ". Трябва да спрем настъплението на Русия в Украйна в този момент, " с цел да не се стигне до такава степен, както през Първата и Втората международна война, американските бойци да би трябвало да проливат кръвта си и да губят живота си в Европа, с цел да възстановят мира и свободата в света ".

Когато акцентирах, че към една трета от републиканците в Камарата на представителите неотдавна гласоподаваха за преустановяване на помощта за Украйна, Дуда не сподели угриженост. " Това е по този начин, тъй като имате народна власт и сте свободни не всички да сте съидейници ", сподели ми той с усмивка. Всъщност Дуда е изправен пред личен антиукраински протест. Крайнодясната коалиция " Конфедерация ", която даде обещание да " спре украинизацията на Полша ", има 13% в социологическите изследвания, което я прави третата по известност в Полша. Ако нито партията " Право и правдивост " на Дуда, нито центристката съпротива не получат безусловно болшинство на парламентарните избори през октомври, " Конфедерацията " може да стане крал в новия парламент.

С други думи, поддръжката на Дуда за Украйна е политически смела. За съжаление в Съединени американски щати множеството от водещите републикански претенденти за президент не демонстрират сходна храброст. Притеснява ли се Дуда какво ще се случи с американската поддръжка за Украйна, в случай че републиканците завоюват през 2024 година? " Не ", споделя той, " не се колебая, че Съединените щати схващат чудесно опасността, която съставлява съветският империализъм ".

" И съм надълбоко уверен, че Съединени американски щати също по този начин схващат какъв брой е важна демокрацията в Централна Европа. Всеки знае, че там, където е Русия, няма народна власт. "

Десните държавни управления в Полша и Италия наподобява схващат това и мощно поддържат Украйна. Но унгарският министър-председател Виктор Орбан намерено прегръща Путин и слага под въпрос суверенитета на Украйна. Попитах Дуда за какво счита, че Орбан толкоз бърка по този въпрос. " Имаме друг исторически опит ", сподели той. " В доста страни от Южна Европа Русия предизвиква положителни исторически асоциации, тъй като ги е освободила от Османската империя. В Полша Русия е била единствено окупационна мощ, в никакъв случай страна, която ни е донесла независимост ". Освен това, сподели той, до момента в който Полша се е подготвила за този момент като е диверсифицирала енергийните си доставки, " Унгария е значително енергийно подвластна от Русия. Единствената атомна електроцентрала, с която разполагат, е издигната още по времето на комунизма. Всичките им доставки на газ идват от Русия. Някои биха споделили, че това е политическа грешка и аз съм склонен с тях. "

С военна поддръжка, филантропична помощ и приемане на бежанци никоя страна не е направила повече за Украйна от Полша. " Само военната ни помощ за Украйна е за повече от 2 милиарда $ ", сподели той. " Полша е предоставила на Украйна съвсем целия ни флот от самолети МиГ-29. Дадохме на Украйна и повече от 300 танка, в това число най-модерните, най-съвременни немски " Леопарди ".

Тази помощ е от изгода освен за Украйна, само че и за Съединените щати. Например Полша наскоро изпрати на Украйна бойни хеликоптери Ми-24 руски дизайн и купува нови американски хеликоптери Black Hawks и Apache, с цел да ги размени, създавайки американски работни места. Полша също по този начин е приела повече украински бежанци от която и да е друга страна, а почти 77% от поляците са взели участие в подпомагането на тези бежанци по някакъв метод, в това число са дарили повече от 2 милиарда $ от личните си джобове.

Въпреки че по-голямата част от поляците към момента одобряват украинците, " несъмнено има проблем с умората от войната ", споделя Дуда. " В Полша има фамилии, в чиито домове живеят украински фамилии, които споделят едно и също пространство от година и половина насам. " Той означи, че историята на Полша с Украйна включва " някои доста сложни моменти " като избиването на 100 000 поляци от украинските националисти в края на Втората международна война.

Неотдавна Дуда посети дружно с президента Володимир Зеленски района в Западна Украйна, където са осъществени главно кланетата и беше посрещнат с крясъци " Благодаря! " и " Да живее Полша! ".

Въпреки тези провокации поляците " оказват помощ на украинците, тъй като схващат съветската опасност ", сподели Дуда. " Знаем, че когато руснаците идват, те изнасилват дами, убиват хора, депортират хора на Изток. Руснаците би трябвало да бъдат спрени. "

В последна сметка, сподели той, това изисква Украйна да бъде призната в НАТО. " Аз съм измежду тези, които се надяваха, че на Украйна ще бъде обещано повече, в сравнение с в действителност получиха " на срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналия месец, където администрацията на Байдън провали напъните на болшинството съдружници да дефинират съответен график за приемането на Киев.

" Разбира се, сподели Дуда, не можем да приемем нова страна в НАТО, до момента в който в тази страна към момента се води война, само че се надявах, че ще имаме покана към Украйна, с цел да затворим всевъзможен въпрос за това дали Украйна ще стане член на НАТО в миналото в бъдеще. " Той съобщи, че ще упорства пред администрацията на Байдън да направи по този начин, че Украйна да получи тази покана на срещата на върха по случай 75-годишнината на алианса следващата година във Вашингтон.

Ако Украйна не разполага със отбраната на НАТО за взаимна защита, ще се откаже ли в миналото Путин от устрема си да завладее Украйна? " Въпросът не е дали Путин или други съветски водачи ще спрат да желаят да ръководят Украйна един ден. Те може би ще желаят да ръководят целия свят ", сподели Дуда. " Въпросът е: ще им позволим ли?... Мисля, че не би трябвало да им разрешаваме. Не би трябвало да толерираме смяната на границите в Европа със мощ ". Той е прав. Би било хубаво да чуем водещите републикански кандидати за президентския пост да приказват с сходна морална изясненост и президентът Байдън най-сетне да поддържа съответни старания за приемането на Украйна в НАТО.

Инфо: washingtonpost.com

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР